Kozmetické emulgátory

Emulgátor je zložka, ktorá stabilizuje a homogenizuje dve fázy kozmetického prípravku. Emulgátory sú základnou zložkou pri výrobe krémov, masiek, sér... Stručne povedané, mali by sa používať, pri výrobe kozmetických prípravkov od základov, pretože pomôžu dosiahnuť stabilnú emulziu so správnou textúrou.

Kozmetické emulgátory

Najnovšie príspevky na blogu

Kúpiť emulgátory

Emulgátor je zložka, ktorá stabilizuje a homogenizuje dve fázy kozmetického prípravku. Emulgátory sú základnou zložkou pri výrobe krémov, masiek, sér... Stručne povedané, mali by sa používať, pri výrobe kozmetických prípravkov od základov, pretože pomôžu dosiahnuť stabilnú emulziu so správnou textúrou.

Väčšina kozmetických prípravkov, ktoré denne používame, vzniká spojením vodnej a olejovej fázy. Inými slovami, na ich výrobu je potrebné zmiešať vodu s olejmi a maslami, čo sa na prvý pohľad zdá nemožné. Na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné pridať do receptúry emulgátor.

Emulgátory sú molekuly, ktoré sa vyznačujú tým, že majú časť rozpustnú vo vode a časť rozpustnú v oleji. Práve to umožňuje, aby sa obe fázy kozmetického prípravku spojili bez toho, aby sa oddelili.

Existujú rôzne typy emulgátorov a pri ich výbere je potrebné zohľadniť niekoľko aspektov. Hlavne treba posúdiť, akú textúru má mať kozmetický prípravok a pre aký typ pokožky je určený.

V zásade existujú dva typy kozmetických emulgátorov. Na jednej strane sú to tie, ktoré sa používajú na výrobu výrobkov s vyšším podielom olejov ako vody (W/O). Na druhej strane sa používajú na výrobu výrobkov s väčším podielom vody ako olejov (O/W). Nájdeš tu aj emulgátory, ktoré sa môžu použiť na oba typy prípravkov.

V závislosti od kozmetiky, ktorú si chceš doma vyrobiť, si budeš musieť vybrať jeden alebo druhý emulgátor. Napríklad Polawax NF sa odporúča na veľmi výživný a hustý krém. Olivem 1000 je ideálny na ľahkú emulziu s väčším množstvom vody.

Pri výbere emulgátorov je dôležité zohľadniť aj ďalšiu skutočnosť. Existujú emulgátory, ktoré nemajú potrebné vlastnosti na to, aby samé spojili vodnú a olejovú fázu, t. j. neemulgujú. Sú známe ako koemulgátory a musia sa kombinovať s inými emulgátormi, aby sa dosiahla správna štruktúra a konzistencia.

Ako používať emulgátory?

Akonáhle sa rozhodneš, ktorý z nich použiješ, je jeho začlenenie do receptúry veľmi jednoduché. Zvyčajne sa pridávajú do olejovej fázy, t. j. spolu s olejmi a maslami. Existujú však niektoré výnimky, ako napríklad Olivem 1000, ktorý sa pridáva do vodnej fázy. Preto je potrebné sa pred ich použitím uistiť, ako ich používať, a zohľadniť odporúčania výrobcu.

Po zmiešaní zložiek každej fázy sa samostatne zahrievajú pomocou vodného kúpeľa, kým nedosiahnu správnu teplotu. Je dôležité mať na pamäti, že každý emulgátor má iný bod topenia. Inými slovami, začínajú sa topiť pri určitej teplote. Je tiež dôležité mať v tom jasno, pretože to určuje teplotu, na ktorú sa musia obe fázy emulzie zahriať.

Keď majú obe fázy rovnakú teplotu, musia sa spojiť. Zvyčajne sa vodná fáza pridáva do olejovej fázy bez toho, aby sa prestalo miešať. To pomôže emulgátoru, aby začal pôsobiť a dodal emulzii požadovanú konzistenciu.

V internetovom obchode Gran Velada si môžeš kúpiť kozmetické emulgátory. Stačí si len vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje tvojmu prípravku. Ak máš akékoľvek otázky, môžeš sa na nás obrátiť.